1. Metode

I kapittel 2 gjennomgår vi hva rusmiddelanalyse er, ulike modeller for rusmiddelanalysetjenester og bakgrunnen for å tilby en slik tjeneste. Vi drøfter også enkelte bekymringer knyttet til å innføre rusmiddelanalyse i Norge i lys av studier gjort på området. I kapittel 3 gjennomgår og diskuterer vi de ulike analysemetodene som brukes til rusmiddelanalyse. 

Siden flere av de eksisterende rusmiddelanalysetilbudene har vært operative i flere tiår, er det gjort flere studier av metoden og effekten av slike tiltak. Omfanget av disse er imidlertid begrenset, og grunnlaget for å kunne si noe sikkert om effektene av slike tiltak, er omdiskutert (Brunt, 2017, s. 10-14). SERAF har på oppdrag fra Helsedirektoratet gjennomført en kunnskapsoppsummering av forskningslitteraturen om rusmiddelanalyse, og rapporten deres ble offentliggjort på hjemmesidene til Universitetet i Oslo 14. november 2019 (Eide & Clausen, 2019). 

FTR har ønsket å vektlegge erfaringsbasert informasjon fra de ulike aktørene, for å utvide bildet av hvordan rusmiddelanalyse gjennomføres og hva som er de viktigste problemstillingene. Denne rapporten er derfor basert på en kombinasjon av forskningslitteraturen på området og data fra kvalitative intervjuer med aktørene DIMS (Nederland), Energy Control (Spania) og CheckIt! (Østerrike). Funnene fra disse intervjuene er gjengitt i kapittel 4.1. 

Vi har også ønsket å kartlegge interesse og preferanser blant norske rusmiddelbrukere, og opprettet derfor i desember 2019 en spørreundersøkelse som ble delt i sosiale medier og i nettfora. Da vi stengte spørreundersøkelsen i begynnelsen av februar, hadde vi fått inn 737 svar. Funnene fra denne undersøkelsen er gjengitt i kapittel 4.3. I tillegg avholdt vi høsten 2019 et innspillsmøte, der representanter fra HivNorge, Chemfriendly, Legestudentenes Rusopplysning, seksjon for rettstoksikolgisk analytikk, Foreningen for human narkotikapolitikk og Prindsens mottakssenter deltok. Vi kontaktet også EmmaSofia på bakgrunn av deres kjennskap til målgruppen, og fordi de mellom 2018 og 2019 driftet en nettbutikk der de solgte hurtigtester. Innspill fra disse aktørene er tatt med når vi i kap 4.4 drøfter ulike problemstillinger knyttet til å starte et rusmiddelanalysetilbud i Norge. 

På bakgrunn av diskusjonen i kapittel 4.4 og de forutgående funnene har vi utarbeidet en anbefaling for implementeringen av en rusmiddelanalysetjeneste i Norge. Denne presenteres i kapittel 5.