Her kan du lese vårt høringssvar til Rushåndhevingsutvalget!
Du kan forebygge nye dødsfall, Kjerkol!
Mange kan dø av syntetiske opioider hvis ikke regjeringen tar grep.
Nitazener er en type syntetiske opioider som er blitt utbredt på det illegale markedet de seneste årene. Noen er 500 til 1000 ganger sterkere enn morfin og fem til ti ganger sterkere enn fentanyl, og effektprofilene er lite studert. Det har vært flere overdoser og dødsfall av nitazener i Norge, og i USA, Baltikum og Storbritannia har de tatt svært mange liv.
Selges ofte som annet stoff
Nitazener påvises ofte i tabletter solgt som andre opioider, slik at mange ikke vet hva de får i seg. Trolig har vi bare sett begynnelsen på dette problemet, da Afghanistan – som historisk har produsert mesteparten av verdens heroin – i fjor reduserte sin opiumsproduksjon med 95 prosent. Mye av etterspørselen etter heroin vil da sannsynligvis møtes av andre opioider snart, og nitazener er enkle og billige å produsere.
Enkle grep kan tas i dag
Norge trenger en beredskapsplan for denne varslede krisen. Mange tiltak kan da utredes, men noen kan iverksettes i dag:
For det første må opioidbrukere få medisinene de trenger, så de slipper å kjøpe stoff på gata. Ved Eikaklinikken møter vi flere som ikke kan nyttiggjøre seg dagens LAR-tilbud – enten fordi de da må prøve å slutte med benzodiazepiner, eller fordi kontrollregimet er for strengt. Dette er unødvendig når forskning viser at nedtrapping gir høyere dødelighet ved benzodiazepinavhengighet, og LAR fungerer utmerket i land med mindre strenge regimer.
For det andre er det viktig at brukerne kan få sjekket innholdet i stoffet de kjøper, så ingen inntar noe de ikke vet hva er. Tryggere Ruspolitikk driver i dag den eneste tjenesten i Norge som tilbyr dette, men får foreløpig ingen offentlig støtte til å drive den, og nitazener byr på tekniske utfordringer som krever bedre utstyr. Det siste kan vi ordne selv, men vi har per i dag ikke kapasitet til å betjene pågangen som kan forventes hvis krisen slår til for fullt.
Vi håper da at helse- og omsorgsministeren vil sikre adekvat beredskap før det er for sent.
Ina Roll Spinnangr, daglig leder i Tryggere Ruspolitikk
Aina Mumbi, lege ved Eikaklinikken
Hjelp oss å oppgradere analysetjenesten!
Vårt høringsinnspill til Rushåndshevingsutvalget
Vi har skrevet et høringssvar til Rushåndshevingsutvalget, et utvalg bestående av tre jurister som skal utrede enkelte strafferettslige og straffeprosessuelle sider ved regjeringens varslede forebyggings- og behandlingsform. Dette er en oppsummering av noen hovedpoenger fra høringsinnspillet. Du kan lese innspillet i sin helhet her.
Innledningsvis mener vi at det er sterkt beklagelig at regjeringen ikke ville lytte til Rusreformutvalgets grundige utredning i NOU 2019: 26 og konklusjonene der, og at de nå har nedsatt et nytt utvalg som blir bedt finne måter å omgå grunnleggende strafferettslige og straffeprosessuelle prinsipper på for bestemte samfunnsgrupper. Likevel har vi forsøkt å komme med mest mulig konstruktive og konkrete innspill innenfor de snevre juridiske og politiske rammene som utvalgets mandat oppstiller.
Dette er noen av hovedpoengene fra høringsinnspillet:
Det er svært vanskelig å skille treffsikkert mellom brukergrupper, slik utvalget har fått i instruks å gjøre. Det vil være en påkjenning for rusavhengige å stadig måtte bevise sin rusavhengighet, og det skapes et insentiv til å lyve om å være avhengig.
Vernet mot tvungen selvinkriminering er ikke ivaretatt godt nok.
Det er flere uklarheter rundt når rusavhengighet skal lede til straffutmålingsfrafall, blant annet knyttet til sammenhengen mellom tilstanden og handlingen.
Vi ser ikke behovet for å gi politiet nye inngripende virkemidler for å etterforske bruk, og vi reagerer på at utvalget har fått i instruks å forsøke å innføre uforholdsmessige straffeprosessuelle tvangsmidler.
Utvalget har blitt bedt om å se på terskelverdier for hvilke stoffmengder som kan anses å være til eget bruk. Vi mener da at forslagene til terskelverdier fra Rusreformutvalgets flertall i NOU 2019: 26 er fornuftige, unntatt forslagene som er lavere enn foreleggsgrensene satt av Riksadvokaten, som da burde benyttes i stedet.
Intervju med Rebekka Lossius: Min ruspolitiske hjertesak er at ingen mindreårig skal straffes for bruk av ulovlige rusmidler.
Intervju med Dag Sørås: Det er sjelden en dårlig idé å være på den rette siden av historien
Høringsinnspill fra Foreningen Tryggere Ruspolitikk på statsbudsjettet 2024, kapitler fordelt på Helse- og omsorgskomitéen.
Takk for alt, kjære Inge. ❤️
Halldora Mogensen er årets vinner av Rusreformprisen!
Analysedebatten på Dagsnytt 18
09. august deltok jeg på #Dax18 i går med en statssekretær fra AP/helse- og omsorgsdepartementet. Vi i Tryggere Ruspolitikk har nemlig etablert en analysetjeneste der personer som har kjøpt et ulovlig rusmiddel, kan komme og sjekke hva det inneholder. Med denne informasjonen kan de vurdere om de vil kaste stoffet, redusere dosen eller unngå bestemte stoffkombinasjoner. Lignende tilbud finnes i flere land, og vi vet at de kan virke skade- og overdoseforebyggende.
I begynnelsen av debatten på NRK virket det som om Regjeringen støttet rusmiddelanalysetjenesten vår, og vi fikk skryt for vårt arbeid. Det var da vanskelig å få tak på hvorfor de ikke kunne støtte tiltaket økonomisk. Til slutt kom det frem hva de egentlig tenker, og det skremte meg:
Safe Space trenger din hjelp for å forebygge skader
Helse- og omsorgsdepartementet mener rusmiddelanalysetjenesten ikke er forebygging
Rusreformdagen 2023
Vi har ansatt ny organisasjonssekretær!
Bry deg – si nei til politisk politi!
Filter Nyheter dekker Rusmiddelanalysetjenestens uenighet med Helsedirektoratet
Helsedirektoratet mener rusmiddelanalysetjenesten er ulovlig - vi har klaget på begrunnelsen
Det potente syntetiske opioidet protonitazen er registrert flere steder i Norge
Torsdag 24. november var vår fagansvarlig Dagfinn Hessen Paust på NRK Nyhetsmorgen og snakket om protonitazen, et svært potent syntetisk opioid som tilhører stoffklassen benzimidazoler. Dette forekommer nå flere steder i landet og har allerede forårsaket ett dødsfall og flere overdoser. Det nært beslektede stoffet etonitazepyn ble påvist ved en dødelig overdose på Sunnmøre i fjor, og ulike benzimidazolopioider er blitt påvist ved overdoser og dødsfall i både Estland og Sverige den siste tiden.
Siden protonitazen er virksomt på mikrogramnivå og ikke gir utslag på tilgjengelige hurtigtester, kan særlig opioidbrukere nå være ekstra utsatt for overdoser grunnet stoff med ukjent innhold eller styrke. I dette tilfellet kan heller ikke vår rusmiddelanalysetjeneste bistå med avdekking, da det kreves et massespektrometer for å identifisere protonitazen og mange andre benzimidazolopioider. Dette er et svært dyrt apparat som bare store offentlige og industrielle aktører besitter i Norge per i dag.
Vi har advart regjeringen mot denne situasjonen, senest i vårt høringsinnspill til deres forebyggings- og behandlingsreform i sommer. Nå håper vi at det endelig vil iverksettes tiltak for å sørge for at brukerne kan få testet stoffet sitt med mer avanserte metoder, eller få gode medisiner i stedet dersom de ønsker dette.
Vi anbefaler å se hele intervjuet med Dagfinn her.
Midler til å forske på menneskerettigheter i LAR-systemet
Vårt høringssvar til forslag om å straffe bruk av ulovlige rusmidler
Tryggere Ruspolitikk mener straff (for ulovlig rusbruk) i seg selv kan være skadelig og at det ikke er et egnet virkemiddel for å hjelpe folk ut av problemer med rusbruk. Her dinner du vårt høringssvar til KrFs representantforslag om at bruk og besittelse av narkotika fortsatt skal være straffbart.