Norges første rusmiddelanalysetjeneste
ALLE RUSBRUKERE BØR FÅ VITE HVA DE TAR
I mars 2022 åpnet vi landets første rusmiddelanalysetjeneste. Formålet er enkelt: brukere av ulovlige rusmidler bør få vite innholdet i det de skal ta for å unngå å skade seg selv på grunnlag av manglende informasjon. Dette er ikke en teoretisk risiko; vi har hindret flere besøkende i å konsumere stoff de trodde var noe annet enn det analysene våre viste.
Samtidig får vi anledning til å gi informasjon om f.eks. hva som er normal dose av et stoff, hvilken risiko ulike stoffer utgjør for helsen vår og hvordan man kan unngå uønskede opplevelser under rusopplevelsen. Sikker kunnskap som dette kan redde liv.
Du kan lese hele rapporten som er grunnlaget for opprettelsen av tjenesten her.
Tjenesten står allerede i fare for nedleggelse
Både i Spania, Østerrike og Nederland er rusmiddelanalysetjenestene underlagt eller støttet av det offentlige. I Norge er vi nødt til å finansiere det forebyggende tilbudet selv, ettersom Helsedirektoratet hevder tjenesten er ulovlig. Vi har sendt inn klage på vedtaket og håper vi får bevist at det forebyggende arbeidet er innenfor loven.
Rusmiddelanalysetjenestene som har virket over lengre tid i andre europeiske land, har vist seg å bidra til å endre det illegale rusmiddelmarkedet. Over tid blir brukerne informert om hvilke selgere som selger urent eller farlig stoff, slik at kvalitetskravene i markedet skjerpes. Det er viktig for oss å fortsette med å tilby tjenesten for å oppnå effekter som dette, samt å nå ut til flere som ikke har hørt om oss ennå.
Hvordan fungerer analysen?
Spektrometeret vårt kan identifisere de fleste kjente rusmidler i pulverform. Ikke alle analyseresultatene er like sikre, men apparatet oppgir graden av usikkerhet. Stoffer som ikke finnes i vårt referansebibliotek, vises som ukjent stoff ved analyse. Spektrometeret kan imidlertid foreslå liknende stoffer, slik at vi i noen tilfeller kan anslå hva slags type det er snakk om. Vi oppdaterer stadig biblioteket vårt og får varsel av EUs narkotikaovervåkingsorgan om nye stoffer i omløp. Vi registrerer også ukjente stoffer og kan be om hjelp til identifisering av dem hvis de dukker opp flere ganger.
Du kan lese alt om hvordan du benytter deg av tjenesten her.