Hvert år deler Foreningen Tryggere Ruspolitikk ut Rusreformprisen til en person eller aktør som har gjort en særlig innsats for å påvirke norsk eller nordisk ruspolitikk i progressiv retning. Prisen deles i år ut i forbindelse med Nordic Reform Conference, som foreningen arrangerer på DOGA i Oslo 29. og 30. oktober.
Årets pris går til LEAP Scandinavia, som ble stiftet i 2017. De har vært en viktig stemme i rusreformdebatten de siste årene, med politietterforsker Bård Dyrdal, tidligere politimann Knut Røneid og politihøgskoleprofessor Paul Larsson som sine mest profilerte talspersoner. LEAP får prisen for å ha stått opp for politi- og påtaleansatte som ønsker rusreform, samt for å ha jobbet med å endre holdninger internt i politiet.
Foreningen ledes av Bård Dyrdal, som tror prisen kan ha en betydning for den gjennomslagskraften foreningen kan ha i sitt videre arbeid.
Rusreformprisen er en anerkjennelse vi i LEAP setter stor pris på. Vi er en liten organisasjon, som jobber for å fremme kunnskapsbaserte løsninger i justissektoren. Forhåpentligvis vil en slik anerkjennelse føre til at flere tar seg tid til å stoppe opp for å lytte til det vi har å si.
I debatten har LEAP Scandinavia bidratt til å oppklare misforståelser om hva politiet har lov til. De har vært skarpe kritikere av vilkårlige visitasjoner, og deres engasjement mot doble bøtesatser i rusbelastede områder i Oslo fikk politiet til å avvikle praksisen. I det siste har også flere politikere støttet LEAPs forslag om en kvitteringsordning for alle som blir stoppet av politiet, og Oslo kommune har søkt om å innføre dette som et pilotprosjekt. Paul Larsson mener at foreningens eksistens vitner om at feltet er i rask utvikling.
For ti år siden hadde jeg aldri trodd at vi ville få et LEAP i Norge, og i hvert fall ikke at vi ville få en så anerkjent pris etter få år.
Medlemmene av LEAP Scandinavia har vist et særlig mot og et stødig moralsk kompass ved å gå imot de allmenne oppfatningene i etaten, og foreningen er derfor en verdig vinner av årets Rusreformpris.