Kjære medlem,
Det har gått hett for seg i mediene etter at Regjeringen la frem sitt forslag til rusreform 19. februar, der de gikk inn for å avkriminalisere bruk, innehav og erverv av mindre mengder ulovlige rusmidler. Senterpartiet har gått ut som en klar motstander av reformen, og regjeringen er avhengig av støtten til enten Arbeiderpartiet eller Fremskrittspartiet for å få gjennomslag. Det pågår nå en intens drakamp i de ulike partiene, som vil avgjøre hvor de vil lande i spørsmålet om avkriminalisering. Vi håper du kan hjelpe oss slik at rusreformen blir vedtatt når den skal behandles på Stortinget i april/mai.
Å få gjennomslag for avkriminalisering har vært det viktigste prosjektet for Foreningen Tryggere Ruspolitikk siden vi ble startet, og vi jobber kontinuerlig med de ulike partiene for å sikre at regjeringens foreslåtte rusreform blir vedtatt på Stortinget. Vår vurdering per i dag er at reformens fremtid i stor grad vil avgjøres av Arbeiderpartiet, som er delt i synet på avkriminalisering. Noen tar de til orde for at rusreformen bare skal innebære at vi slutter å straffe rusavhengige, og helsepolitisk talsperson Ingvild Kjerkol har uttalt at Arbeiderpartiet i utgangspunktet ikke vil avkriminalisere narkotika, men avkriminalisere rusavhengige. Senterpartiet har fremlagt et representantforslag om at man skal slutte å straffe rusavhengige for gjentatte brudd på legemiddelloven, og det er vår bekymring at Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet kan sikre flertall for dette forslaget snarere enn regjeringens forslag. Det er derfor helt nødvendig at vi jobber for å skape en forståelse blant politikerne for hvorfor det er viktig at avkriminaliseringen skal gjelde alle som bruker ulovlige rusmidler, ikke bare de som er rusavhengige.
Dersom du stemmer på Arbeiderpartiet, kan du bistå ved å ta opp saken på møter i lokallagene eller kontakte lokalpolitikerne og forklare hvorfor det er viktig at Arbeiderpartiet går inn for generell avkriminalisering. Dersom du er medlem av partiet, kan du også ta opp saken på møter i lokallagene, eller sende inn resolusjonsforslag før ditt lokale parti skal avholde årsmøte om at Arbeiderpartiet bør støtte regjeringens forslag til rusreform. Det kan være særlig viktig å vektlegge hvordan kriminalisering og straff fører til økt utenforskap, at den rammer usosialt, og utgjør en terskel for brukerne for å oppsøke helsehjelp. Du kan også påpeke hvordan Arbeiderpartiet kan sørge for at reformen blir så ansvarlig som mulig, ved å sikre at kommunene får økte midler til å drive godt forebyggende arbeid og for å drifte de rådgivende enhetene.
Det er også viktig å påpeke at regjeringens forslag legger opp til at narkotika fortsatt skal være forbudt, og at politiet skal ta beslag av rusmidlene uavhengig av mengde. Den er heller ikke til hinder for at politiet fortsatt kan drive forebyggende virksomhet. Man bør unngå å argumentere for at alkohol er mer skadelig enn enkelte ulovlige rusmidler. Dette kan oppfattes som at man argumenterer for legalisering, og mange motstandere av reformen er kritiske til den fordi de ser den skritt på veien mot legalisering. Man trenger ikke å være for legalisering for å støtte denne reformen. Debatten om legalisering handler om hvordan man best regulerer ulike rusmidler. Avkriminalisering handler om hvordan vi som samfunn velger å behandle mennesker som bruker ulovlige rusmidler. Her er det bedre å vektlegge at straff skader, rammer usosialt og hindrer hjelpesøkende atferd.
Fremskrittspartiet er et annet parti som kan bidra til å bikke Stortinget i favør av avkriminalisering. Signalene er delte: Deres helsepolitiske talsperson Kari Kjønaas Kjos har ytret seg positivt til regjeringens forslag, mens deres lederkandidat Sylvi Listhaug har gått klart imot. På landsmøtet deres i fjor ble det imidlertid vedtatt en resolusjon som er fullt forenlig med regjeringens forslag. Fremskrittspartiet er også et parti som er generelt skeptiske til unødvendige inngrep i folks privatliv og individuelle frihet, noe som kan være et argument for hvorfor man bør søke å begrense tvangsmiddelbruken som er nødvendig for å oppklare lovbruddene. Det kan da være viktig å vektlegge at politiet beholder alle hjemler til å etterforske og straffeforfølge salg, innførsel og distribusjon, samtidig som et senket beviskrav innebærer at politiet ikke trenger å gjøre like store inngrep for å gi en reaksjon på lovbruddet.
Kjos har etterlyst mer oppfølging av ungdom som blir tatt, og her er det mulig å både foreslå at kommunen skal ha et større ansvar for å følge opp ungdommer som sendes til den rådgivende enheten, for eksempel gjennom oppsøkende virksomhet. Det er også mulig at ungdom som blir tatt pålegges å møte mer enn én gang med den rådgivende enheten, men at den rådgivende enheten kan velge å avslutte møtene dersom den ikke finner at videre oppmøte er hensiktsmessig.
Liste over andre ting du kan gjøre:
Dele kampanjen vår straffskader.no eller vår kortfilm om hvordan straff kan øke terskelen for hjelpesøkende atferd i sosiale medier.
Skrive leserinnlegg i lokalavisen om hvorfor det er på tide for Norge å gå inn for avkriminalisering.
Dele videoer på 60 - 90 sekunder på Facebook og i sosiale medier der du forklarer hvorfor du støtter avkriminalisering. Videoene kan også sendes til ina.roll@rusreform.no for å deles fra FTRs sosiale media-kontoer.
Engasjere deg i ditt lokallag i FTR. Kontaktopplysninger til lederne for lokallagene finnes her: https://www.rusreform.no/lokallag
Rekruttere venner, familie og bekjente til å bli medlemmer i FTR. Man kan melde seg inn ved å følge denne lenken: https://www.rusreform.no/medlemskap
Følge FTR i sosiale medier, og dele innleggene vi legger ut her.
For mer informasjon om rusreformen, og argumenter som kan brukes for å argumentere for rusreformen, kan dere sjekke ut artiklene vi har skrevet om dette på nettsiden:
Vi håper du vil bistå oss for å sikre flertall for den viktigste sosialpolitiske reformen i vår tid.