Mandag 21. oktober lanserte FTR en kampanje med fem plakater på Stortinget T-banestasjon i Oslo. Kampanjen er ment å bevisstgjøre om de potensielle farene ved å bruke rusmidler, men også hvordan man kan redusere risikoen. Nøyaktig og tydelig informasjon om rusmidlenes egenskaper, særlig hvilke som er farligst å kombinere, er en forutsetning for å kunne jobbe forebyggende. Denne informasjonen finnes på nettsiden som plakatene reklamerer for: rusopplysningen.no
Vi i FTR er klar over at ikke alle deler vår oppfatning av informasjon som et skadeforebyggende tiltak, og vi har vendt oss til kritikk fra meningsmotstandere. Reaksjonene mot kampanjen har derimot vært litt utenom det vanlige. Dette er forløpet:
Mandag 21. oktober:
Kampanjen publiseres via 5 plakater på Stortinget t-bane.
Torsdag 24. oktober:
Arbeiderpartiets Tellef Inge Mørland kritiserer kampanjen på Dagsnytt18 der han møter fagansvarlig i FTR og redaktør av Rusopplysningen.no Dagfinn Hessen Paust. Mørland frykter kampanjen kan bli oppfattet som oppfordring til rusbruk, og mener Helsedirektoratets midler ikke skal gå til slike formål. Det sistnevnte argumentet er derimot feilinformert, da Helsedirektoratet ikke har finansiert denne kampanjen, noe Paust presiserte under sendingen.
Dessverre blir denne feilinformasjonen værende da Mørland stiller et skriftlig spørsmål til Helseministeren som lyder: «Er det helseministerens vurdering at kampanjen Rusopplysningen.no til Foreningen Tryggere Ruspolitikk (FTR) er i tråd med formålet til Helsedirektoratets tilskuddsordning, og mener han at ungdom og andre bør lytte til denne typen oppfordringer om såkalt trygg bruk av illegale rusmidler, eller ser han at slike råd er uheldige og kan gi ungdom en falsk trygghet, og samtidig bidra til å bagatellisere risikoen ved bruk av narkotiske rusmidler som GHB og MDMA?»
Flere aktører henger seg på saken samme kveld. Pernille Huseby fra Actis mener at kampanjen er oppfordring til rusbruk, og krever at kampanjen blir tatt ned, en diskusjon som ender opp på Dagsrevyen, der Dagfinn Hessen Paust på spørsmål om FTR har tenkt å lytte til kravene om å fjerne plakatene. «Nei, vi jobber ikke for Actis» er svaret fra Paust.
Fredag 25. oktober:
FrP-politiker Åshild Bruun-Gundersen skriver til Nettavisen, etter et innlegg på NRK P1 den morgenen, at kampanjen er reklame for illegale rusmidler og bryter norsk lov. Leder i FTR Ina Roll Spinnangr svarer tilbake med å si at det er trist at FrP ikke støtter skadeforebyggende informasjon, og at det er høyst usannsynlig at noen begynner å ruse seg fordi de så en plakat som informerer om at et rusmiddel kan drepe, om det tas på feil måte.
KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad reagerer på Facebook med å si at kampanjen kan være «dødsfarlig», og at «den bidrar til å normalisere og ufarliggjøre bruk av tunge narkotiske stoffer.»
Paust møter Pernille Huseby fra Actis til debatt på TV2 Nyhetskanalen (Kan ses på TV 2 Sumo). Her går han til motangrep på Actis, ved å så tvil om intensjonene bak å gi oppmerksomhet i mediene til en kampanje de mener er livsfarlig, og at de sår tvil om legitimiteten til en meningsmotstander som mottar støtte fra samme pott på statsbudsjettet.
I Nettavisen anklager Actis FTR for å spre falsk trygghet om rusmidler, men får svar på tiltale fra Spinnangr, med tittel «Farlig feilinformasjon fra Actis». Actis svarer med innlegget «Kampanjen kan gjøre langt mer skade enn nytte». Thomas Kjøsnes fra Foreningen for Human Narkotikapolitikk støtter kampanjen i Nettavisen.
Lørdag 26. oktober:
Dagbladet gir støtte til kampanjen på lederplass der de kritiserer Ropstad, og påpeker at «det er vanskelig å forstå hvorfor Ropstad, Arbeiderpartiet og Actis mener det er verre med tryggere rusbruk (selv om den er ulovlig) enn uvettig rusbruk. Sistnevnte er tross alt farligere.»
Tirsdag 29. oktober: Studentavisen Journalen lager en sak om kampanjen.
Onsdag 30. oktober: Paust og Spinnangr møter Eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug (Frp) etter initiativ fra FTR. Listhaug hadde forståelse for begge parters syn, og oppfordret FTR til å vurdere om budskapet burde formuleres på en annen måte i fremtidige kampanjer.
Andrés Lekanger og Øystein Backe fra Chemfriendly forsvarer kampanjen på Minervanett i et innlegg med tittel «Historieløst fra Actis», og får svar fra Huseby.
Juvente og Ungdom Mot Narkotika angriper kampanjen i Dagbladet. De får imidlertid svar på tiltale fra Mikkel Ihle Tande, leder i Tryggere Ungdom, FTRs datterorganisasjon.
Torsdag 31. oktober:
Aftenposten melder seg på med en nyhetsartikkel om kampanjen. Kjell Ingolf Ropstad (KrF), Åshild Bruun-Gundersen (Frp), Tellef Inge Mørland (Ap) og Eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug (Frp) kommer alle med kritikk av kampanjen. Til dette svarer Spinnangr at: «I den nye overdosestrategien er det et mål å få folk til å ruse seg på tryggere måter, og det er også hensikten vår. Ufarliggjør vi bilkjøring i høy hastighet ved å minne om at bilbeltebruk kan redde liv? Hvis Ropstad mener at budskapet er «dødsfarlig», er det rart at han velger å dele det på Facebook. Det som er dødsfarlig, er å kombinere GHB og alkohol. Ønsker Ropstad å sensurere livreddende informasjon?»
Samme dag stiller Spinnangr opp på God morgen Norge på TV2 og møter pårørende Frode Tafjord. I en vanskelig situasjon henviser hun til en FN-rapport som underbygger målene med kampanjen.
Også Stavanger Aftenblad dekker saken.
Fredag 1. november: Den kristne stiftelsen KRAFT kritiserer kampanjen i Vårt Land. Kritikken imøtegås på saklig vis av Spinnangr i samme avis: «Evensen trekker i sitt innlegg inn den kommende rusreformen, og påpeker at å snakke om legalisering er en avsporing av debatten. Dét er vi helt enige i, og vi syntes det var underlig at Actis-generalsekretær Pernille Huseby valgte å trekke inn legalisering under debatten om vår kampanje på TV2.»
Mandag 4. november: Haugesunds Avis publiserer en leder med tittel «Forkastelig kampanje».
Journalen publiserer sin andre sak om kampanjen, denne gangen med video.
Tirsdag 5. november: Legen Friha Aftab går ut mot kampanjen i et innlegg med tittel «Dette kan øke rusbruk blant unge». «Vi må være føre-var med tanke på hvordan vi påvirker unges rusatferd», skriver hun.
Mandag 11. november: Etter at Adressa publiserte en sak om dødsfallet til Haakon som følge av at han og kjæresten inntok «kjærlighetsdop», skrev Spinnangr et leserinnlegg med tittel: «Kunnskap om rusmidler kan redde liv.» Denne saken har vært kjent lenge, men hvilken dose MDMA Haakon inntok, ble nylig avslørt å være et helt gram.
«Førstegangsbrukere av MDMA ikke bør ta mer enn 70 mg, og rusdoser over 125 mg frarådes generelt. Dosen han tok i stedet, kan sammenliknes med å styrte en hel liter sprit.» skriver Spinnangr.
Torsdag 14. november: 12 leger gir sin støtte til FTRs kampanje og til nettsiden, ført i pennen av leder i FTRs fagkomité, Andreas Wahl Blomkvist. De skriver blant annet: «All rusmiddelbruk er potensielt skadelig. Særlig ungdom representerer en sårbar brukergruppe. Samtidig er det viktig å påpeke at hvordan man bruker et rusmiddel er avgjørende for om bruk medfører skade.»