Undersøkelse av rekkevidde og effekter av informasjonen på Rusopplysningen.no

Tryggere Ruspolitikks Årlige publikumsundersøkelse 2020

Ønsker du tilgang til dataene fra denne undersøkelsen til et forskningsprosjekt? Kontakt fagansvarlig Dagfinn Hessen Paust på dagfinn.hessen@rusreform.no.

Om undersøkelsen

Foreningen Tryggere Ruspolitikk driver siden Rusopplysningen.no, der man informerer om ulike rusmidler, deres risikoprofil og effekt. Et av målene med informasjonsarbeidet er å forebygge skader forbundet med rusmiddelbruk, ved at folk får bedre kjennskap til rusmidlenes risiko og hvordan begrense denne.

For å undersøke hvilken motivasjon folk hadde for å oppsøke Rusopplysningen.no, og hva som var effekten av informasjonen på nettsiden, gjennomførte vi en spørreundersøkelse blant de besøkende på siden. Etter man hadde tilbragt noe tid på rusopplysningen.no fikk de besøkende opp en tekstboks der de ble bedt om å svare på en kort spørreundersøkelse, med lenke til undersøkelsen. Undersøkelsen hadde totalt 17 spørsmål, der enkelte av spørsmålene kun var tilgjengelige avhengig av hva man svarte på tidligere spørsmål. 

Undersøkelsen ble opprettet 1. april 2020. Da undersøkelsen ble stengt 3. august 2020 hadde vi fått inn 1568 svar. 


Demografi

Kjønn

De aller fleste av respondentene er menn: ca. 61 % svarte at de identifiserte seg som menn. 

Kjønnsfordeling blant alle respondenter Antall svar: 1564

Kjønnsfordeling blant alle respondenter
Antall svar: 1564

Hvis vi imidlertid kun ser på respondentene som oppga at de ikke oppsøkte siden fordi de var interessert i å bruke et rusmiddel, endrer dette bildet seg: I denne gruppen var kjønnsfordelingen omtrent 50/50, med et lite flertall kvinner. 

Kjønnsfordeling blant respondenter som ikke oppsøkte siden fordi de var interesser i å bruke et rusmiddel (antall svar: 681)

Kjønnsfordeling blant respondenter som ikke oppsøkte siden fordi de var interesser i å bruke et rusmiddel (antall svar: 681)

Hvis vi ser på den gruppen som oppga at de aldri hadde brukt et rusmiddel er det et flertall av kvinner som svarte dette. 

Kjønnsfordeling blant respondenter som svarte at de aldri hadde brukt et ulovlig rusmiddel (antall svar: 447)

Kjønnsfordeling blant respondenter som svarte at de aldri hadde brukt et ulovlig rusmiddel (antall svar: 447)


Alder

De fleste som besvarte undersøkelsen er unge, med 40 % som svarte at de var mellom 18-24 år, og 23 % som svarte at de var mellom 25-34 år. Dette er ikke så overraskende med tanke på at det gjerne er i denne aldersgruppen en del først eksperimenterer og bruker ulovlige rusmidler.

Aldersfordeling blant respondenter. Antall svar: 1566

Aldersfordeling blant respondenter.
Antall svar: 1566

På tross av at det første som kommer opp når man oppsøker Rusopplysningen.no er et spørsmål om man er over 20 år, svarte 14% at de var under 18 år. Da dette er en gruppe som er særlig sårbare for å få problemer forbundet med rusmiddelbruken, vil det være relevant å se nærmere på denne gruppen.


Jobbstatus

De aller fleste som oppsøker siden er enten studenter (41 %) eller heltidsansatte (34 %). 

Respondentenes jobbstatus. Antall svar: 1567

Respondentenes jobbstatus.
Antall svar: 1567

Menn oppgir i større grad enn kvinner å være studenter (44 % av mennene vs. 36 % av kvinnene), mens kvinnene i større grad oppga å være deltidsansatt (11 % av kvinnene vs. 6 % av mennene).

Av de som svarte “annet” var det mange som spesifiserte at de var i arbeidsavklaring eller sykemeldt. En del svarte også at de var elever eller gikk/skulle begynne på VGS.


Rusmiddelbruk

De aller fleste av respondentene (70 %) har brukt et ulovlig rusmiddel en gang i løpet av livet, mens omtrent en tredjedel svarte at de aldri har brukt et ulovlig rusmiddel. 

Respondentenes rusmiddelbruk. Antall svar: 1560

Respondentenes rusmiddelbruk.
Antall svar: 1560

Noe overraskende er at det er mange (34 %) som oppgir å ha brukt et ulovlig rusmiddel for mindre enn en uke siden. En mulig årsak er at flere ønsker å oppsøke informasjon om et rusmiddel de nylig har brukt, eller så kan det tyde på at en del av dem som oppsøker Rusopplysningen.no bruker ulovlige rusmidler ganske hyppig.

Hvis man begrenser respondentene til dem som svarte at de oppsøkte siden fordi de vurderte å bruke et rusmiddel for første gang, er det også en stor andel av disse (44 %) som oppga at de hadde brukt et ulovlig rusmiddel for mindre enn en uke siden. Ettersom disse ikke oppgir å oppsøke informasjon om et rusmiddel de nylig har brukt, styrker det hypotesen om at mange som oppsøker Rusopplysningen.no bruker ulovlige rusmidler ganske hyppig.

Respondentene virker også å utgjøre to hovedgrupper: De som har brukt et ulovlig rusmiddel relativt nylig, og de som aldri har brukt et ulovlig rusmiddel. 

Kvinner oppgir i mye større grad enn menn å aldri ha brukt et ulovlig rusmiddel:

Sammenligning av rusmiddelbasert mhp. kjønn. Bokstavene angir statistisk signifikante forskjeller.

Sammenligning av rusmiddelbasert mhp. kjønn. Bokstavene angir statistisk signifikante forskjeller.

Det er også relevant å se på den yngste aldersgruppen: Av de som oppga å være under 18 (totalt 217 respondenter) er det et flertall (41 %) som oppgir å aldri ha brukt et ulovlig rusmiddel, men også en ganske stor andel (29 %) som har brukt et ulovlig rusmiddel for mindre enn en uke siden.

Rusmiddelbruk blant respondenter under 18 år. Antall svar: 217

Rusmiddelbruk blant respondenter under 18 år.
Antall svar: 217


Bakgrunn for å oppsøke nettsiden

Hvordan de kom over siden

De aller fleste (68 %) hadde fått vite om Rusopplysningen.no ved at den dukket opp som et søkeresultat i søkemotoren.

Hvordan respondentene kom over siden. Antall svar: 1514

Hvordan respondentene kom over siden.
Antall svar: 1514

Av de som svarte “annet” var det flere som nevnte “døde ikke”-kampanjen som FTR hadde avviklet i oktober 2019, at siden var nevnt på podcaster de fulgte, eller at de hadde blitt informert om siden via jobb eller av kollegaer.


Hvilken informasjon oppsøkte folk?

Respondentene oppga størst interesse for å lese artiklene om MDMA og LSD, med en noe lavere andel som oppga å være interessert i artiklene om fleinsopp og cannabis.

Hvilke artikler var respondentene interessert i å lese? Antall svar: 1508

Hvilke artikler var respondentene interessert i å lese?
Antall svar: 1508

Respondentene ble også spurt om hvilken type informasjon de oppsøkte. De fleste respondentene oppga å oppsøke informasjon om effekter og/eller risiko av ulike rusmidler (nærmere 75 %).

Hvilken type informasjon lette man etter? Antall svar: 1454

Hvilken type informasjon lette man etter?
Antall svar: 1454

De som ikke oppsøkte siden fordi de vurderte å bruke et rusmiddel, var mer interessert i informasjon om effekter og hvordan snakke med andre om rusmiddelbruk enn de andre gruppene, og mindre interessert i informasjon om dosering og forholdsregler. Blant de som svarte “annet” varierer svarene en del, fra ønske om generell informasjon om rusmidler til rettigheter hvis man blir tatt for bruk eller besittelse.

De aller fleste (94 %) oppgir å ha funnet den informasjonen de var på jakt etter. De som oppga at de ikke fant informasjonen, søkte gjerne etter mer inngående informasjon om medisinsk bruk eller forskningsartikler.

Hvorvidt man fant informasjonen man lette etter Antall svar: 1450

Hvorvidt man fant informasjonen man lette etter
Antall svar: 1450


Motivasjon for å oppsøke siden

I overkant av halvparten (54 %) av respondentene oppga å ha oppsøkt siden fordi de vurderte å bruke et rusmiddel, hvorav 33 % oppga å ha vurdert å bruke et rusmiddel for første gang.

Motivasjon for å oppsøke siden. Antall svar: 1497

Motivasjon for å oppsøke siden.
Antall svar: 1497

Menn oppsøkte i større grad siden fordi de vurderte å bruke et rusmiddel, mens kvinner i større grad oppsøkte siden av andre grunner.

Sammenligning av motivasjon mhp. kjønn. Antall svar: 1494

Sammenligning av motivasjon mhp. kjønn.
Antall svar: 1494

De yngste aldersgruppene oppsøkte i større grad siden fordi de vurderte å bruke et ulovlig rusmiddel, mens de eldste aldersgruppene (fra 45 og oppover) stort sett oppsøkte siden av andre grunner. De under 18 oppga i noe mindre grad å oppsøke siden fordi de vurderte å bruke et ulovlig rusmiddel enn de mellom 18 og 24. 

Sammenligning av motivasjon mhp. alder. Antall svar: 1496

Sammenligning av motivasjon mhp. alder.
Antall svar: 1496

Blant de som hadde brukt et ulovlig rusmiddel relativt nylig (minst én gang siste år) oppga en større andel at de oppsøkte siden fordi de vurderte å bruke et ulovlig rusmiddel, mens blant de som oppga å ha aldri brukt et ulovlig rusmiddel, eller å ha brukt det for mer enn et år siden, oppga de fleste at de ikke vurderte å bruke et ulovlig rusmiddel. Bare 12 % av dem som aldri hadde brukt et ulovlig rusmiddel oppga at de oppsøkte den fordi de vurderte å bruke et ulovlig rusmiddel for første gang. 

Sammenligning av motivasjon mhp. rusmiddelbruk. Antall svar: 1497

Sammenligning av motivasjon mhp. rusmiddelbruk.
Antall svar: 1497

De som oppga at de ikke oppsøkte siden fordi de vurderte å bruke et rusmiddel ble spurt om hva som var motivasjonen for å oppsøke nettsiden. Den største andelen (36 %) oppga at det var av ren nysgjerrighet, mens det er også en del som oppgir å ha venner eller bekjente som bruker ulovlige rusmidler.

Nærmere om motivasjonen for dem som ikke vurderte å bruke et rusmiddel. (Antall svar: 669)

Nærmere om motivasjonen for dem som ikke vurderte å bruke et rusmiddel. (Antall svar: 669)

Av de som svarte “annen grunn” er det enkelte som trekker frem behov for informasjon angående medisinsk bruk, og også flere som oppgir å ha oppsøkt nettsiden av jobbrelaterte årsaker som ikke er dekket av alternativene. 


Effekter

Påvirker informasjonen skadereduserende adferd?

De som oppga å oppsøke siden fordi de vurderte å bruke et ulovlig rusmiddel ble spurt om hvorvidt informasjonen på Rusopplysningen.no har medført at de vil ta noen ekstra forholdsregler for å redusere risiko forbundet med rusmiddelbruk, eventuelt la være å bruke et rusmiddel. Man kunne her krysse av så mange alternativer som passet.

Rundt en tredjedel av respondentene (34 %) oppgir at de ikke vil gjøre noe annerledes, mens 36 % oppgir at de vil redusere dosen, og 28 % at de vil redusere hyppigheten. Nesten 10 % svarer at de vil la være å bruke et rusmiddel etter å ha lest på Rusopplysningen.no

Påvirker informasjonen skadereduserende adferd? Antall svar: 811

Påvirker informasjonen skadereduserende adferd?
Antall svar: 811

Av de 28 % som svarer at de vil ta andre forsiktighetsregler, er det flere som fremhever betydningen av såkalt “set og setting” ved bruk av psykedelika, bevisstgjøring rundt farer knyttet til å blande ulike rusmidler, samt viktigheten av å få rusmidlene analysert før inntak. Mange henviser også til rusvettreglene som finnes for de enkelte rusmidlene på Rusopplysningen.no

De som oppsøkte siden fordi de vurderte å bruke et rusmiddel for første gang var mer tilbøyelige til å la være eller å redusere dosen enn de som vurderte å bruke et rusmiddel de hadde brukt før: 43 % av den første gruppen oppga at de ville redusere dosen etter å ha lest på Rusopplysningen.no, mot 27 % i den andre.

Sammenligning av skadereduserende adferd mhp. motivasjon for å oppsøke siden (antall svar: 799).

Sammenligning av skadereduserende adferd mhp. motivasjon for å oppsøke siden (antall svar: 799).


Påvirker informasjonen holdninger til rusmiddelbruk?

Vi ønsket å finne ut hvordan informasjonen på Rusopplysningen.no påvirket folks holdninger til rusmiddelbruk, og spurte derfor om de var blitt mer eller mindre interessert i å bruke et rusmiddel, eller om det var uendret. Vi hadde også et alternativ for dem som var mer interessert i å bruke enkelte rusmidler, men mindre interessert i å bruke andre. 

Over halvparten (56 %) oppga at de hverken var mer eller mindre interessert i å bruke et rusmiddel etter å ha lest på Rusopplysningen.no. Rundt 30 % oppga at de var blitt mer interessert i enkelte rusmidler, og mindre interessert i andre. Det var flere som oppga at de hadde blitt mindre interessert i å bruke et rusmiddel (11 %) enn som oppga å ha blitt mer interessert i å bruke et rusmiddel (4 %). 

Effekt av informasjonen på interessen for å bruke et rusmiddel.  Antall svar: 1423

Effekt av informasjonen på interessen for å bruke et rusmiddel.
Antall svar: 1423

Hvis man sammenligner basert på motivasjonen for å oppsøke siden, så ser man at det er en klar sammenheng mellom motivasjonen for å oppsøke siden og hvordan man påvirkes av informasjonen. Av de som ikke vurderte å prøve et rusmiddel, oppga det store flertallet (70 %) å være hverken mer eller mindre interessert i å bruke et rusmiddel, mens bare 38 % av de som vurderte å bruke et rusmiddel for første gang svarte det samme. De som oppsøkte siden fordi de vurderte å bruke et rusmiddel, var derimot mer tilbøyelig til å bli mer interessert i å bruke enkelte rusmidler, og mindre interessert i å bruke andre. Dette gjorde seg særlig gjeldende for de som vurderte å bruke et rusmiddel for første gang. 

Sammenligning av interesse for å bruke rusmidler mhp. motivasjon for å oppsøke siden. Antall svar: 1408

Sammenligning av interesse for å bruke rusmidler mhp. motivasjon for å oppsøke siden.
Antall svar: 1408

Det virker også å operere en slags bekreftelsesbias, der de som ikke oppsøkte siden fordi de vurderte å bruke et rusmiddel i større grad finner grunner for å la være enn de som vurderte det: 16 % av disse oppgir å ha bli mindre interessert i å bruke et rusmiddel, mot henholdsvis 6 % og 8 % blant de som vurderte å bruke et rusmiddel de hadde brukt før eller vurderte å bruke et rusmiddel for første gang. 

Dette ser vi også ved å sammenligne basert på tidligere erfaring med ulovlige rusmidler: De som oppga å aldri ha brukt et ulovlig rusmiddel, eller at det er over et år siden, oppgir i større grad både at de er mindre interessert i å bruke et ulovlig rusmiddel og at interessen er uendret enn de som har brukt et ulovlig rusmiddel mer nylig. De som hadde brukt et rusmiddel relativt nylig hadde derimot større tilbøyelighet til å svare at de ble mer interessert i å bruke enkelte rusmidler og mindre i andre. 

Sammenligning av interesse for å bruke rusmidler mhp. respondentenes rusmiddelbruk. Antall svar: 1422

Sammenligning av interesse for å bruke rusmidler mhp. respondentenes rusmiddelbruk.
Antall svar: 1422

Ettersom vi er særlig opptatt av rusmiddelbruk blant ungdom, vil det være relevant å se på hvordan informasjonen påvirker de ulike aldersgruppene. Vi ser at de eldste gruppene er mer tilbøyelige til å svare “uendret”, mens yngre grupper er mer tilbøyelige til å svare at de er mer interessert i enkelte og mindre interessert i andre.

Sammenligning av interesse for å bruke rusmidler mhp. respondentenes alder. Antall svar: 1422

Sammenligning av interesse for å bruke rusmidler mhp. respondentenes alder.
Antall svar: 1422

En større andel av de under 18 oppgir å være mer interessert i å bruke et rusmiddel etter å ha lest på siden enn blant eldre aldersgrupper, men det er likevel en liten andel (7,6 %). Det er også flere i denne aldersgruppen som svarer at de er mindre interessert i å bruke et rusmiddel (14 %).

Den største andelen etter de som svarte “Uendret” er de som oppgir å ha blitt mer interessert i å bruke enkelte rusmidler, og mindre interessert i å bruke andre. Vi ser også at andelen som oppga dette var korrelert med hvorvidt man oppsøkte siden fordi man vurderte å bruke et rusmiddel, hvorvidt man hadde brukt et rusmiddel tidligere og alder. Denne gruppen ble også spurt om hvilke rusmidler de var mer/mindre interessert i. I svarene går det igjen at disse er blitt mer interessert i å bruke MDMA og psykedelika (og i noe mindre grad cannabis), og mindre interessert i kokain, GHB og alkohol.


Tilbakemeldinger

Oppleves informasjonen Nyttig og troverdig?

De siste spørsmålene går på hvordan folk opplever informasjonen på Rusopplysningen. Av svarene fremgår det at de fleste opplever informasjonen som nyttig og troverdig: Nærmere 80 % svarer at de opplever informasjonen som svært nyttig og svært troverdig, mens under 1 % svarer at de opplever den som unyttig og svært lite troverdig.

Hvor nyttig man opplever informasjonen. Antall svar: 1391

Hvor nyttig man opplever informasjonen.
Antall svar: 1391

Hvor troverdig man opplever informasjonen. Antall svar: 1392

Hvor troverdig man opplever informasjonen.
Antall svar: 1392

De som ikke oppsøkte Rusopplysningen.no fordi de vurderte å bruke et rusmiddel, hadde større tilbøyelighet til å vurdere informasjonen som “Noe nyttig” enn de som oppsøkte siden fordi de vurderte å bruke et rusmiddel. 

Sammenligning av opplevd nytte basert på motivasjon for å oppsøke siden (Antall svar: 1374).

Sammenligning av opplevd nytte basert på motivasjon for å oppsøke siden (Antall svar: 1374).

Det tre gruppene vurderte sidens troverdighet noenlunde likt, men de som ikke oppsøkte siden fordi de vurderte å bruke et rusmiddel hadde noe større tilbøyelighet til å oppgi at de syntes at siden var “Noe troverdig” snarere enn “Svært troverdig”, sammenlignet med dem som oppsøkte siden fordi de vurderte å bruke et rusmiddel for første gang. 

Sammenligning av opplevd troverdighet basert på motivasjon for å oppsøke siden (Antall svar: 1375).

Sammenligning av opplevd troverdighet basert på motivasjon for å oppsøke siden (Antall svar: 1375).

I tråd med det vi har observert tidligere, finner vi en tilsvarende sammenheng basert på om man nylig har brukt et ulovlig rusmiddel, der de som nylig har brukt et ulovlig rusmiddel i større grad svarer at de opplever informasjonen som “Svært nyttig” enn de som enten aldri har brukt et ulovlig rusmiddel, eller oppgir å ha brukt for over et år siden, som i større grad svarer at de opplever informasjonen som “Noe nyttig”. Det er imidlertid lite forskjell i hvor troverdig de ulike gruppene opplever informasjonen.

Sammenligning av opplevd nytte mhp. rusmiddelbruk.  Antall svar: 1390

Sammenligning av opplevd nytte mhp. rusmiddelbruk.
Antall svar: 1390

Sammenligning av opplevd troverdighet mhp. rusmiddelbruk. Antall svar: 1391

Sammenligning av opplevd troverdighet mhp. rusmiddelbruk.
Antall svar: 1391

Hvor nyttig man opplevde informasjonen hang også nært sammen med alder, der de yngste aldersgruppene hadde en større tilbøyelighet til å oppgi at de opplevde informasjonen som “Svært nyttig” enn eldre aldersgrupper. Imidlertid ser man ikke denne sammenhengen i hvor troverdig man opplevde informasjonen, der det er lite som skiller de ulike aldersgruppene (det var bare 16 personer som oppga at de var over 65, så enkeltsvar slår her mer ut).

Sammenligning av opplevd nytte mhp. alder. Antall svar: 1390

Sammenligning av opplevd nytte mhp. alder.
Antall svar: 1390

Sammenligning av opplevd nytte mhp. alder.  Antall svar: 1391

Sammenligning av opplevd nytte mhp. alder.
Antall svar: 1391


Generelle tilbakemeldinger

I det siste spørsmålet lot vi respondentene velge om de ville gi en tilbakemelding på siden. Svært mange av tilbakemeldingene skryter av siden og uttrykker at man er glade for at den eksisterer, en del etterspør mer inngående informasjon om rusmidlene/informasjon om andre rusmidler, og enkelte etterspør lenker til studier. Et lite fåtall av tilbakemeldingene kritiserer siden for å glorifisere eller ufarliggjøre rusmiddelbruk.  Under følger noen utvalgte sitater.

Jeg synes denne nettsiden er veldig bra og gir god informasjon om konsekvensene og annen informasjon om forskjellige rusmidler. Føler den er troverdig og gir informasjon som kan føre til at folk tar mer forhåndsregler og tenker mer før de ruser seg, det vil iallefall jeg. Den gir ganske objektiv informasjon også, ikke bare negative eller positive sider med rus, men begge sidene. Vil si jeg er taknemelig for at en slik informativ side eksisterer.
Fantastisk bra side, øverst (dosering / varighet) som er bra for folk som gjerne har fått tak i et
stoff å lurer på dosering eller virkning, god tilleggs informasjon om stoffet under, for di som
trenger mer informasjon før en tar en beslutning, også veldig lett og navigere rundt og finne den
informasjonen man leter etter.
Setter pris på at informasjonen oppleves som informerende og imøtekommende, ikke tilbakeholden og dømmende, som mange andre steder. Oppsøkte ikke siden fordi jeg skal prøve ut rusmidler, men syns det var positivt at DERSOM man har tenkt å prøve noe - at man på en sikker måte kan finne ut hvilken grense man må holde seg under. Dersom man har lyst til å teste ut noe gjør man det uavhengig av advarsler, og dette gjør situasjonen tryggere. Som med ungdom og kondomer. Syns også informasjonen var veldig tydelig og oversiktlig! Ønsket å lære med om MDMA og virkningene, da jeg ønsket å se hvor på skalaen de jeg kjenner som tar det, er. Nå kan jeg som edru ha bedre forståelse.