Intervju med Rebekka Lossius: Min ruspolitiske hjertesak er at ingen mindreårig skal straffes for bruk av ulovlige rusmidler.
Denne høsten har vi intervjuet noen av Tryggere Ruspolitikks støttespillere, for å høre om hva som motiverte dem til å engasjere seg i saken. Dette er det andre intervjuet i serien, hvor vi pratet med Rebekka Lossius, psykolog og styreleder i Tryggere Ruspolitikk Vestland.
— Hva er det beste, og det verste med å være engasjert i den norske rusdebatten?
Det beste med å være engasjert i rusdebatten, er å komme i kontakt med alle kloke og varme mennesker som finnes der ute, som på utrettelig vis kjemper for en ruspolitikk som setter kunnskap og menneskerettigheter i førersetet. Mange har på modig vis delt dyrekjøpte erfaringer om hvordan dagens strafferegime har vært til skade for dem. Det har vært oppsiktsvekkende og vondt å følge med på, men også helt nødvendig, for at de av oss som aldri har vært nødt til å kle seg naken på en glattcelle, skal forstå uretten som har rammet disse menneskene. Det verste med å engasjere seg, har vært å se slike historier bli avfeid av politikere og fagpersoner, som forsvarer bruk av straff i forebyggingsøyemed.
— Hva er din ruspolitiske hjertesak?
Min ruspolitiske hjertesak er at ingen mindreårig skal straffes for bruk av ulovlige rusmidler. Innenfor forskning på utviklingspsykologi, er det veletablert kunnskap at barn er særlig sårbare for langvarige, negative reaksjoner på straff. Vi kan ikke akseptere et lovverk som tillater voksne å påføre barn alvorlige psykiske belastninger.
— Som psykolog har du blant annet jobbet med unge og med rusbehandling. Hvordan tror du en eventuell avkriminalisering kan påvirke møtet mellom rusbrukere og helsevesenet?
Jeg tror avkriminalisering er helt nødvendig for å fjerne barrierer for hjelpesøkende atferd. Vi vet at mange unnlater, eller avventer å tilkalle ambulanse i akutte nødsituasjoner som er knyttet til ulovlig rusmiddelbruk fordi de er redd for å bli straffet, og mange vegrer seg for å oppsøke helsevesenet når rusmiddelbruken blir økende problematisk. Terskelen for å søke hjelp er for høy på grunn av kriminaliseringens stigmatiserende effekt, noe som gjør at vi ikke kommer i gang med behandling før rusproblemene har medført alvorlig slitasje på flere livsområder.
“Min ruspolitiske hjertesak er at ingen mindreårig skal
straffes for bruk av ulovlige rusmidler.”
Avkriminalisering kan også bidra til at uheldige fordommer blant helsepersonell reduseres. For også i helsevesenet eksisterer det holdninger som ingen burde være bekjent med, og som kan medvirke til at behandlingen som gis har dårligere eller skadelig effekt.
— Hvorfor syns du at man burde være medlem hos Tryggere Ruspolitikk?
Tryggere Ruspolitikk legger evidensbasert kunnskap, menneskerettigheter og medmenneskelighet til grunn for de ruspolitiske standpunktene som fremmes av foreningen. Her deles den nyeste kunnskapen på tvers av fagdisipliner og man blir rett og slett et klokere menneske av å være medlem. Dessuten er dette en kreativ forening med driftige folk, som klarer å etablere nye forebyggings- og skadereduserende tiltak som faktisk virker. Rusopplysningen.no og rusmiddelanalysetjenesten er gode eksempler på dette. Sist, men ikke minst kan Tryggere Ruspolitikk by på et trygt sosialt fellesskap for sine medlemmer. Jeg tror ikke det finnes noen grunn til å ikke bli medlem.