Tryggere Ruspolitikk

View Original

Arild Hermstad kommer på Rusreformkonferansen

23. september arrangerer Tryggere Ruspolitikk vår egen Rusreformkonseranse på DogA i Oslo. Der skal vi bli oppdatert på den nyeste forskningen på rusfeltet og ha flere samtaler om hvordan framtidens ruspolitikk vil se ut.

Nestleder i MDG, Arild Hermstad, skal delta i en av panelsamtalene og gleder seg til å delta på hele konferansen. Vi har tatt en prat med ham. Om du vil høre Arild i samtale med Guri Melby, Sandra Bruflot og Andreas Sjalg Unneland, kjøp billetter til konferansen her:
https://www.rusreformkonferansen.no/#billetter


Hvis du kunne endret én ting ved dagens ruspolitikk, Arild, hva ville det vært? 

At vi fjerner alle former for straff og stigma overfor mennesker som velger å ruse seg, uavhengig av hvilket rusmiddel de bruker. 

 

Er du noe i dagens ruspolitikk som fungerer, som du vil beholde?

 Vinmonopolet, kombinert med høye avgifter fungerer godt for å minske rusbruken, og bør styrkes på bekostning av taxfreeordningen. Forebyggingsprogrammer for å opplyse ungdom har blitt bedre, Helsehjelpen som f.eks alkoholikere og pilleavhengige tilbys i dag må vi videreføre og ikke minst videreutvikle for alle rusbrukere med problemer.

 

Hvordan vil du og MDG forebygge rusproblemer hos unge?

Vi må skape et samfunn hvor vi gir barn en meningsfull oppvekst med mestring, gode relasjoner og fremtidshåp. Så må vi forebygge bedre uten å moralisere, og særlig å jobbe for utsatt debutalder for rusinntak. Vi må også tilby bedre hjelp til dem som sliter og faller utenfor. 

Noe av det viktigste vi kan gjøre er å ruste barn til et videre liv hvor de tar kloke valg og ikke faller ned i problemer, enten det gjelder rus eller andre utfordringer.

 

MDG har i programmet sitt at dere ønsker å "legalisere bruk og regulert omsetning av cannabis". Har du gjort deg om noen tanker om hvordan det kan reguleres? 

Ja, men partiet har ikke forankret alle detaljene på dette ennå. Jeg tenker at noen løsninger for å sikre god kontroll og inntekter til fellesskapet er at staten kan selge produktet f.eks på “rusmonopolet” eller via godkjente apoteker. Produksjonen bør skje ved hjelp av norske bønder og kan skape arbeidsplasser mange steder i landet.