Tryggere Ruspolitikk

View Original

Midler til å forske på menneskerettigheter i LAR-systemet

Foreningen Tryggere Ruspolitikk er i samarbeid med VID tildelt midler fra Stiftelsen Dam til et 3-årig forskningsprosjekt som skal undersøke menneskerettslige problemstillinger knyttet til legemiddelassistert rehabilitering (LAR).

I oktober fikk vi den gode nyheten om at vi sammen med VID vitenskapssenter er innvilget støtte til et forskningsprosjekt om menneskerettslige problemstillinger i legemiddelassistert behandling (LAR). Formålet er å undersøke hva pasienter, behandlere og jurister forstår som forsvarlig behandling av LAR-pasienter (og om de har ulike oppfatninger). Prosjektet vil systematisk kartlegge hva som fungerer godt i LAR-behandlingen og ikke - og vi håper at innsikten vil kunne bidra til endringer i praksisen der forbedringspotensiale finnes og avdekkes.

Prosjektet ledes av førsteamanuensis Aleksandra Bartoszko ved fakultet for sosialfag. Prosjektet vil lyse ut en PhD-stilling i løpet av høsten.

Bakgrunnen for forskningen er at rusbrukere med avhengighet ofte er sosialt marginalisert og har lav livskvalitet. Nyere kunnskap om brukermedvirkning i LAR tyder på at de valgene som tas av fagpersoner i under behandlingen, basert på et klinisk forsvarlighetsprinsipp, kan oppleves av brukerne som nedverdigende og helseskadelig.

Et fagutvalgsmedlem skriver dette om prosjektet:

“Viktig tematikk som ikke tidligere er utforsket i Norsk kontekst. Kombinasjonen av menneskerettighetsperspektivet sett fra en juridisk og et helsemessig perspektiv er nyskapende. Solid plan for gjennomføring og gode overveielser av risiko og potensiell løsning av uforutsette hindringer. Potensielt et veldig viktig prosjekt i Norsk kontekst. Griper rett inn i pågående debatter på feltet, er slik sett høyst relevant. Godt kvalifisert team positivt med internasjonalt samarbeid for å styrke prosjektet.”

Vi er stolte av å være samarbeidspartner for forskningen. Mer informasjon om prosjektet er tilgjengelig på prosjektoversikten til Stiftelsen Dam.