Tryggere Ruspolitikk

View Original

Trodde du at du var imot rusreformen?

Trodde du at du var imot rusreformen?

Med Regjeringens rusreform skal det rusforebyggende arbeidet flyttes fra justissektoren til helsevesenet. Det betyr at de som tas av politiet for bruk av narkotika, skal få oppfølging i helsevesenet i stedet for straff og et kriminelt rulleblad. 

Rusreformen er i tråd med anbefalinger fra Verdens helseorganisasjon, FNs kontor for bekjempelse av narkotika og kriminalitet og FNs barnekomité. Den støttes også av Riksadvokaten, Advokatforeningen, Psykologforeningen, de nasjonale kompetansesentrene på rusfeltet, Sykepleierforbundet, Helsedirektoratet, Fellesorganisasjonen, Norges Røde Kors, Frelsesarmeen, Kirkens Bymisjon, Fagrådet på rusfeltet og brukerorganisasjonene.

Dette er det du trenger å vite:

1. Trusler om straff er ikke forebygging

Dagens straffelinje har vært forsøkt i 60 år, likevel dør dobbelt så mange i overdoser som i trafikken. Vi vet at straff ikke er god forebygging, og vi vet at straff skader. De tunge rusavhengige var én gang sårbare ungdommer som ble møtt med straff og stigmatisering i stedet for hjelp og inkludering. Vi har ingen flere å miste. 


2. Ungdom vil forstå at narkotika fortsatt er forbudt

På samme måte som alle forstår at de ikke får røyke inne i et lokale når det kan medføre bortvisning, vil ungdom forstå at narkotikabruk ikke er tillatt når de kan bli stanset av politiet, kroppsvisitert, fratatt stoffet og pålagt å møte med foresatte hos kommunens rådgivende enhet for narkotikasaker.


3. Narkotikasalg skal fortsatt etterforskes og straffes

Ifølge Riksadvokaten vil ikke politiet miste virkemidlene de trenger for å ta selgere og bakmenn. Portugisisk politi forteller at de jobber mer effektivt etter avkriminaliseringen, blant annet fordi de har et bedre forhold til brukerne og dermed lettere får informasjon.


4. Terskelen for å be om hjelp blir lavere 

Frykt for straff fører til at folk unnlater å søke hjelp. I en norsk undersøkelse svarer mange at de har unnlatt å anmelde straffbare handlinger, eller opplevd at 113 ikke ble ringt ved overdoser på grunn av frykt for politiet. Å fjerne straff vil senke terskelen for å ta kontakt med nødetater og kan redde liv.


5. Flere vil få oppfølging enn i dag

Terskelen for å pålegge brukerne oppfølging i helsevesenet vil være lavere enn terskelen for å straffe i dag, siden politiet vil trenge mindre bevis. Flere vil fanges opp av systemet og få hjelp tidligere.


Velg forebygging som fungerer – støtt rusreformen

Se mer på straffskader.no